Dva kuma ili dvije kume na vjenčanju?

“Kum nije dugme” je pohvalna uzrečica za svakoga ko nosi tu svečanu titulu. Kao i “Bog na nebu, kum na zemlji” koja potiče od američkog naziva kuma “godfather”. Nas je zanimalo šta kada postoje dva kuma, odnosno dvije kume? Sve češće se dešava da mladenci biraju umjesto jednog kuma/kumu, dvojicu ili dvije. Mišljenja su podijeljena oko tog poteza. Postoje oni koji ni ne znaju za ovaj noviji običaj i smatraju ga u najmanju ruku čudnim, jer prema njihovom mišljenju je jedan kum. Međutim, nije baš uvijek tako. Sto ljudi, sto ćudi.

 

kume, mlada, venčanje, svadba

Razgovarali smo sa jednim mladoženjom i jednom mladom koji su odlučili da imaju dvije kume/dva kuma, ne bi li saznali koji su to razlozi koji su ih naveli na takav korak.

– Jednostavno imam dvije svoje najbliže drugarice i ne mogu da se odlučim, tačnije nemam šta da se odlučujem, želim obje. Smatram da je kumstvo intiman čin i njime se jača veza koja dugo traje, tim potpisom samo želim da još više očvrsne. Djevojke koje su bile u sličnoj situaciji su imale samo jednu brigu, koja ide u opštinu, a koja u crkvu. Ja nisam imala ni oko toga “petljanciju”. Sve je dosta olakšano činjenicom da mi jedna drugarica nije krštena, pa sam lako odlučila da mi ona kumuje u opštini, dok će moj drugi prijatelj ići sa nama pred crkveni oltar – iskrena je Mila (28).

Na ove konstatacije oni koji su protiv dvojnog kumstva imaju da poruče to da ukoliko izaberete nekog ko nije kršten, njegova obaveza je da se krsti do vjenčanja. Nema tu odlaganja i kompromisa. Međutim, druga strana misli da su to starinski običaji koji se ne uklapaju u savremene poglede na svijet.

Kumovi, prijatelji, odelo, svadba, venčanje

– Ja sam izabrao dva kuma, jer nisam mogao da se odlučim i opteretio sam se da se neko od njih dvojice ne uvrijedi. Ne bih voljeo da se zamjerim najboljim prijateljima uoči svog najsrećnijeg dana, a želim da obojica budu dio toga. Time što sam presjekao da jedan ide sa nama u crkvu, a drugi u opštinu, sebi sam pojednostavio odluku – kaže Marko (33).

Šta vi mislite o ovome?

 

izvor: aska.rs

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *